torstai 30. tammikuuta 2014

Pimeitä pentuja ja pimeämpiä kasvattajia


Pennun rekisteröinnillä on väliä. On kyseessä sitten fretti tai koira. Frettien kohdalla moinen on erityisen tärkeää, sillä rekisteröimällä pentunsa ja kasvattajanimensä kasvattaja antaa samalla käyttämänsä linjat avoimeen tarkasteluun. Frettien perimässä liikkuu useita sairauksia ja ongelmia, jotka ovat kytköksissä väriin. Vastuuntuntoiset kasvattajat eivät riskivärejä käytä ja ovat muutenkin avoimia kertomaan omista kasvatusvalinnoistaan. Kasvattajapiiri on myös sen verran pieni, että kasvattajien keskinäinen valvonta pelaa erinomaisesti ja jokainen kasvattaja huolehtii omalta osaltaan siitä, että rekisteröidyt kasvattajat varmasti tekevät vastuullisia valintoja ja hoitavat sekä ruokkivat pentueensa asianmukaisesti.

Koirien kohdalla homma ei valitettavasti mene ihan niin. Kennelnimi ei vielä tee kenestäkään vastuuntuntoista kasvattajaa. Toisin kuin frettipiireissä, koirien kohdalla pentueen voi rekisteröidä kuka tahansa, joka teettää puhdasrotuisen pentueen puhdasrotuisista vanhemmista. Rekisteröinti on helppoa ja yllättävän halpaa hommaa jos sitä vertaa kaikkeen muuhun pentueen tuottamaan kustannukseen. Niinpä rekisteröimättä jättämiselle ei yksinkertaisesti ole olemassa mitään hyvää syytä. Lemmikkitasoisenkin pentueen saa rekisteröityä ja ostaja voi tällöin olla melko varma siitä, että saa juuri sitä, mitä haluaa. Koirien kohdalla kennelnimeä tärkeämpää onkin siis katsoa, että pentue on rekisteröity ja täyttää vaaditut tutkimukset (PEVISAan kuuluvat rodut) eikä sukusiitosprosentti ole päässyt liian korkeaksi.

Reskisteröimätöntä rotukoiraa ei ole olemassa. Koiran ja rotukoiran erottavat vain ja ainoastaan paperit. Rekisteröimätön koira on sekarotuinen, koska kukaan ulkopuolinen taho ei voi todistaa sen olevan peräisin niistä vanhemmista ja niistä linjoista, kuin sanotaan. Epäilyksien herätessä kasvattajaa on mahdoton vaatia vastuuseen; jättämällä koiransa rekisteröimättä hän vapauttaa itsensä tutkinnan ulkopuolelle. Häneltä ei voi vaatia polveutumistarkastuksia eikä korvauksia, mikäli pentu on perinnöllisesti sairas.

Jos etsit rekisteröimätöntä koiraa, ota sekarotuinen koira hyvästä yhdistelmästä. Älä maksa "turhasta" ostamalla jotain, mitä ei ole olemassa.

Vastuuntuntoiseen kasvattamiseen kuuluu muutakin kuin pelkkä pentueen rekisteröiminen, mutta koska jokaisella on hyvästä kasvattajasta eri käsitys, objektiivista totuutta on mahdoton sanoa. Itse arvostan kasvattajaa, joka elää kasvattamiensa rotujen kanssa, harrastaa ja jolla on selvä visio siitä, mitä hän pentueelta hakee. Hän ei teetä pentueita jos ei aio jatkaa linjaa ja hän on valmis paitsi etsimään hyvät kodit pennuilleen, myös auttamaan uusia koteja kaikissa esiintulevissa kysymyksissä, pulmissa ja ongelmakohdissa. Hän tutkii mieluummin liikaa kuin liian vähän, osaa tehdä järkeviä valintoja yhdistettävien sukujen suhteen ja tuntee rotunsa. Hänellä on tavoite ja hän pyrkii sitä kohti koirien terveyden ja hyvinvoinnin ehdoilla.

Tukekaa hyviä kasvattajia, oli laji mikä tahansa. Tukekaa rekisteröityjä pentuja, avoimuutta ja vastuuntuntoa. Älkää ruokkiko omasta pussistanne leväperäisyyttä ja rahanhimoa.

3 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä Sanna! Yhdyn 100% :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääli, ettei täällä ole tykkäysnappulaa :D Kiitos!

      Poista
    2. Saat tykkäysnappulan menemällä blogin hallintapaneeliin, valitsemalla vaihtoehdon "ulkoasu". Siihen avautuu sellanen kartta, josta valitset "blogitekstit" jonka alakulmasta "muokkaa". Sieltä "toiminnot" ja "muokkaa". Siihen voi laittaa useampiakin vaihtoehtoja, mutta voit myös laittaa vain yhden ja nimetä toiminnon "tykkää"-toiminnoksi.

      Poista